+32 496 12 92 71
contact@devotion-center.com

Wat is spiking en wat moet je doen bij drugs in je drank?

spiking hoe drugs in drank vermijden in het uitgaan

Er zijn steeds meer meldingen van spiking in het studentenleven. Maar wat is spiking?

Van “drank spiking” is sprake wanneer iemand alcohol of andere drugs in de drank van een ander doet zonder dat die ander dat weet. Enkele voorbeelden:

  • alcohol in een niet-alcoholische drank doen
  • extra alcohol toevoegen aan een alcoholische drank
  • voorgeschreven of illegale drugs in een alcoholische of niet-alcoholische drank doen.

Naast alcohol kunnen er ook andere drugs voorkomen zoals benzodiazepinen (vb. Rohypnol), GHB of ketamine.

Deze drugs zijn kleurloos en reukloos, zodat ze minder gemakkelijk worden opgespoord. Ze veroorzaken sufheid en kunnen bij hoge doses “black-outs” en geheugenverlies veroorzaken.

Daders kunnen de drankjes van slachtoffers vullen om aanranding te plegen. Maar worden soms ook gebruikt om iemand te “pesten” of voor een ander niet-crimineel motief.

spiking hoe drugs in drank vermijden in het uitgaan

Hoe voorkom je ongewild drugs in je drankje?

  • Koop altijd je eigen drankje en kijk hoe het wordt ingeschonken.
  • Neem geen drankjes aan van vreemden.
  • Laat je drankje nooit onbewaakt achter terwijl je danst of naar het toilet gaat.
  • Drink of proef niet van andermans drank.
  • Gooi je drankje weg als je denkt dat het vreemd smaakt of plots warm aanvoelt.

Wat als je denkt dat je gespiket bent (door drank of naald)?

Een aantal waarschuwingssignalen dat er misschien drugs in je drankje zit zijn: licht in het hoofd zijn, verward, ziek of moe voelen, flauwvallen,… Als je je vreemd, ziek of dronken begint te voelen terwijl je weet dat je niet dronken kan zijn, zoek dan hulp bij een betrouwbare vriend(in) of bij horecapersoneel en gebruik de noodfunctie op je smartphone. Deze stuurt automatisch een sms ‘HELP, ik bevind mij in nood’ samen met je gps lokalisatie naar je vooraf ingestelde contactpersonen. De functie stuurt automatisch ook een foto (camera voor/achter) en geluidsopname mee. (! Stel deze functie vooraf in op je gsm)

Als je denkt dat je dronken bent, vraag dan een goede vriend om je zo snel mogelijk van de plaats te halen, maar zoek geen verlaten plaatsen of ruimtes op. Bel een vriend, familielid of partner en vraag hem of haar om u te komen halen. Laat je naar huis brengen en vraag of de betrouwbare vriend(in) bij je wil blijven. Als je ernstig ziek bent dan kan je beter eerst naar het ziekenhuis gaan.

Als je je onveilig, kwetsbaar of bedreigd voelt, kan je om hulp vragen door naar het horecapersoneel te stappen en hen om ‘Angela’ te vragen. Angela is het codewoord die seksuele intimidatie moet voorkomen. In vele landen wordt de codezin ‘Werkt Angela hier, of is Angela aanwezig’ reeds toegepast. Deze codezin geeft aan het personeel aan dat je hulp nodig hebt en een getraind personeelslid zal je dan ondersteunen en helpen.

Zorg ervoor dat je de persoon die je om hulp vraagt kunt vertrouwen. Ga nergens heen met een vreemde of bekende. Als u veilig thuis bent, vraag dan iemand bij u te blijven tot de effecten van de drug zijn uitgewerkt, wat enkele uren kan duren.

Aarzel niet om medische hulp in te roepen als u die nodig heeft. En vertel de politie wat er is gebeurd.

Als u seksueel bent misbruikt, kunt u contact opnemen met een verwijzingscentrum vb Zorgcentrum voor seksueel geweld in het AZ Delta in Roeselare of met het nummer 1712.

Devotion richt ook cursussen zelfverdediging in voor studenten. Met het project ‘VEILIG OP KOT’ willen we de studenten de nodige basis geven om veilig op kot te vertrekken. Hierin komen verdedigingstechnieken aan bod met scenario’s, alsook praktische informatie en tips voor het veilig (studenten)leven.

Leave a comment